Jadłospis
JADŁOSPIS 16.12.2024
PONIEDZIAŁEK 16.12.2024
ŚNIADANIE
Bułka kajzerka -30g składniki:mąka pszenna(39%),mąka żytnia 29%),woda,naturalny zakwas żytni,sól,drożdże masło-5g,kiełbasa drobiowa-30g składniki:mięso z piersi kurczaka(104g mięsa na 100g produktu),naturalne przyprawy,cukier,pomidor -20 g
Kubek Junior Latte -200 g składniki :mleko 2%,kawa inka,kakao
II ŚNIADANIE
Jabłko
OBIAD
Pomidorowa z zacierką -200g składniki:wywar mięsny,marchewka,por,seler,pietruszka, natka pietruszki i koperku,koncentrat pomidorowy,jogurt naturalny,śmietana,zacierki,Bitki z ziemniakami -200g składniki:polęwwiczki wieprzowe,cebula,mąka pszenna,ziemniaki, Surówka z warzyw mieszanych-80g składniki:marchewka,seler,pietruszka,por,jogurt naturalny,majonez kielecki,cukier,sól,
Sok jabłkowo-marchewkowy-200 g
PODWIECZOREK
Rogal z sezamem-30g składniki:mąka pszenna,woda,cukier,margaryna,jaja,drożdże, mąka kukurydziana,sezam(18%)słód jęczmienny,słód,pszenny,emulgator–mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych,lecytyna z soi)środki zagęszczające,sól,masło-5g, dżem-10g
Herbata z cytryną i miętą -200 g
WTOREK 17.12.2024
ŚNIADANIE
Zupa mleczna-230 g składniki:mleko 2%,kasza manna,Bułka razowa-35g składniki: woda,mąka pszenna typ 550,sól,drożdże,cukier,margaryna,mąka pszenna emulgator e47ze,mąka sojowa,preparat enzymatyczny,środek do przetwarzania mąki ,kwas L askorbinowy,szynkowa drobiowa-20g składniki:mięso drobiowe z kurczaka90%,skrobia ziemniaczana,sól,aromaty,przyprawy,ekstrakty przypraw,pomidor-5g,masło -5g
II ŚNIADANIE
Banan
OBIAD
Fasolowa z fasoli-250g składniki:wywar mięsny,fasola czerwona,marchewka,seler, pietruszka,natka,koperek,por,ziemniaki,gulasz z kaszą bul gur-180g składniki:mięso wieprzowe,cebula,mąka pszenna,kasza bul gur,ogórek kiszony-30 g
Kompot wiśniowy-20
PODWIECZOREK
Biszkopty-20g,Czekolady Milka
Sok pomarańczowy-200g
ŚRODA 18.12.2024
ŚNIADANIE
Zupa mleczna :Płatki czekoladowe wielozbożowe-230 g składniki:mąka 68%(pszenna,pszenna pełnoziarnista,ryżowa,kurydziana),cukier,inulina,kakao o obniżonej zawartości tłuszczu(7%),olej słonecznikowy,emulgator:lecytyny(ze słonecznika)regulator kwasowości: fosforany sodu,naturalne aromaty,Bułka kajzerka-35g mąka pszenna,woda,olej,drożdże, sól,cukier,pasztet drobiowy-30g masło-5g,
papryka -20 g
II ŚNIADANIE
Gruszka
OBIAD
Zalewajka z ziemniakami -250 g składniki:woda,ziemniaki,kiełbasa wiejska,śmietana12%, barszcz biały,majeranek,przyprawy,Makaron z truskawkami-180g składniki:makaron, cukier,truskawki,śmietana18%,jogurt naturalny,
Kompot z porzeczki-200g składniki:woda,cukier,porzeczka czrna
PODWIECZOREK
Pasta z soczewicy i pomidorów suszonych-40g,Chleb razowy-30g składniki:mąka pszenna,woda,mąka żytnia,siemię lniane,otręby pszenne,soja,słonecznik,drożdże, margaryna przyprawy,rzodkiewka-20g,masło-5 g Herbata owocowa -200 g
CZWARTEK 19.12.2024
ŚNIADANIE
Stół szwedzki:bułka angielka -35g mąka pszenna,woda,olej,drożdże,sól,cukier,kiełbasa krakowska -30g składniki:mięso z wieprzowe(50%),sól,przyprawy,ekstrakty przypraw, aromaty,wzmacniacz smaku:glutaminian monosodowy,hydrolizat białka sojowego, przeciwutleniacz:kwas askorbinowy,substancja konserwująca:azotyn sodu,masło-5g, sałata-5g,mozarella-10g,rzodkiewka-5 g,ogórek kiszony-20 g
Mleko-200 g
IIŚNIADANIE
Banan suszony
OBIAD
Zupa krem pieczarkowa z groszkiem ptysiowym-230g składniki:wywar mięsny pieczarki,marchewka,pietruszka,seler,por,jogurt naturalny,natka pietruszki i koperku,olej, groszek ptysiowy,Kotlet drobiowy z ziemniakami-180g składniki:pierś z kurczaka, jaja,mąka pszenna,bułka tarta,ziemniaki,mizeria-60 g
Kompot z owoców mieszanych-200g składniki:woda,truskawki,czarna porzeczka
PODWIECZOREK
Czekolada na gorąco-200 g składniki:mleko 2%,mleko czekoladowe,czekolada,kakao,cukier,słomka ptysiowa-20g składniki:jaja,mąka pszenna,cukier,woda,margaryna(olej rzepakowy,woda,sól,regulator kwasowości:kwas cytrynowy)
PIĄTEK 20.12.2024
ŚNIADANIE
Bułka razowa-35g składniki:woda,mąka pszenna typ 550,sól,drożdże,cukier,margaryna, mąka pszenna emulgator e47ze,mąka sojowa,preparat enzymatyczny,środek do przetwarzania mąki, kwas L askorbinowy,Szynka wiejska -30g składniki:mięso wieprzowe, sól,przyprawy,substancje konserwujące E 250 ,rzodkiewka -5g,masło -5g
Kawa inka -200 g składniki:mleko 2%,kawa inka,
II ŚNIADANIE
Jabłka suszone
OBIAD
Krupnik z kaszy-200g składniki:wywar mięsny,marchewka,pietruszka,seler,kasza jęczmienna,Ryba po grecku z ziemniakami-240g składniki:filety z miruny,bułka tarta,mąka pszenna,jaja, marchewka,seler,cebula,koncentrat pomidorowy,przyprawy,
Sok jabłko-marchew -200g
PODWIECZOREK
Sałatka owocowa-200g skadniki:banan,ananas,melon,brzoskwinie,Herbatniki-100g,
Alergeny w żywności
Dz. U. Unii europejskiej z dnia 22.11.2011 l304/28 – art. 9 ust. 1; l304/43 – zał. Ii
1. Seler
2. Gluten
3. Skorupiaki
4. Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy, ale zachęcamy dzieci do jedzenia.