Jadłospis
JADŁOSPIS 29.04.2024
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024
ŚNIADANIE
Chleb -35g skład: mąka pszenna ,woda, olej ,drożdże sól, kiełbasa drobiowa z indyka -35g skład: mięso drobiowe 83%,mięso wieprzowe,białko sojowe, ekstrakty przypraw i aromaty,stabilizatorywoda,papryka -20g
Kakao -200 g składniki :mleko 2%,kakao
II ŚNIADANIE
Banan
OBIAD
Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami -250g składniki: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por ,przyprawy,szczaw,jajko, makaron z mięsem -180g składniki:makaron razowy,mięso wieprzowe,warzywa,przyprawy,ogórek małosolny -30 g
Sok marchewkowy-200 g
PODWIECZOREK
Chleb mieszany -30g skład: mąka pszenna ,mąka żytnia ,woda, sól drożdże, Szynka konserwowa -30g skład: mięso wieprzowe (90%), woda, sól, glukoza, stabilizatory: trifosforany, polifosforany, białko wieprzowe kolagenowe, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu ,masło -5g, pomidor -10g,
Herbata z cytryną -200 g
WTOREK 30.04.2024
ŚNIADANIE
Zupa mleczna -250 g -kasza manna,mleko 2%,Bułka -30 g skład: mąka pszenna (39%),mąka żytnia (29%),woda, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże masło -5g, Serek łaciaty śmietankowe-10 g składniki: ser twarogowy, sól i,białka mleka,rzodkiewka -20 g Orzechy włoskie -10 g
II ŚNIADANIE
Jabłko
OBIAD
Kalafiorowa z zacierką -200g składniki: wywar mięsny ,marchewka, pietruszka, por, seler,kalafior,jogurt naturalny ,zacierki,koper,kotlet z piersi z ziemniakami -180g składniki: pierś, jajka, mąka pszenna, ziemniaki ,surówka ze świerzych warzyw -80 g składniki:ogórek zielony,pomidor szczypiorek,olej,przyprawy
Kompot z czarnej porzeczki -200 g składniki: woda,czarna porzeczka
PODWIECZOREK
Chleb wieloziarnisty -30g skład: mąka żytnia, mąka pszenna, żyto cięte, słonecznik, płatki owsiane, drożdże ,serwatka,woda,olej,masło -5g,Jajko krojone -40g,szczypiorek -5g, rzodkiewka -5 g
Herbata z cytryną -200 g
CZARTEK 2.05.2024
ŚNIADANIE
Bułka graham -35g skład :mąka pszenna, mąka graham,woda, olej, drożdże, sól, Pasztet -25g schab wieprzowy 70%, woda, sól, białko sojowe, stabilizatory E451, E450, E452,substancje zagęszczające,regulator kwasowości wzmacniacz smakuE621,ogórek kiszony -20g, masło -5g,
II ŚNIADANIE
Ananas
OBIAD
Fasolowa z ziemniakami -250g składniki :wywar mięsny,fasola szparagowa, ziemniaki śmietana 18%,liść laurowy, makaron z truskawkami -180 g składniki: truskawki,makaron śmietana,jogurt naturalny,cukier,
Sok jabłkowy -200 g
PODWIECZOREK
Bułka maślana -20g,masło -5g,serek homogenizowany -10g składniki: twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia modyfikowana, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami, żelatyna, koncentrat soku z cytryny ,
Herbata z miodem -200 g.
Alergeny w żywności
Dz. U. Unii europejskiej z dnia 22.11.2011 l304/28 – art. 9 ust. 1; l304/43 – zał. Ii
1. Seler
2. Gluten
3. Skorupiaki
4. Jaja
5. Ryby
6. Łubin
7. Mleko i jego przetwory
8. Mięczaki i małże
9. Gorczyca musztarda
10. Orzechy
11. Orzeszki ziemne
12. Ziarna sezamu
13. Soja
14. Dwutlenek siarki
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
W naszym przedszkolu nie zmuszamy, ale zachęcamy dzieci do jedzenia.