Jadłospis
Wtorek 22.04.2025 r.
Śniadanie:
- Chleb 30 g składniki: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier,
- Masło 5 g,
- serek almette śmietankowy 20g składniki: ser twarogowy, sól, białko, mleka,
- ogórek kiszony 20 g ,
- mleko 2 procent 200 g
- jabłko
Obiad:
- zupa z soczewicy z ziemniakami i kiełbasą 250g składniki: wywar mięsny, ziemniaki, soczewica czerwona, koper, natka pietruszki,
- placki z jabłkami 180g składniki: mąka pszenna, jaja, cukier puder, jabłka, cukier wanilinowe, proszek do pieczenia, cukier puder,
- sok jabłkowy 200 g
Podwieczorek:
- mleko truskawkowe 250g składniki: mleko, cukier, naturalny aromat truskawkowy, barwnik: karoteny, zawartość tłuszczu 1,5 procent,
- ciastka kruche 40 g
Środa 23.04.2025 r.
Śniadanie:
- zupa mleczna, płatki cini minis 250g składniki: mąka pszenna pełnoziarnista (32,6 procent), mąka ryżowa (26,9 procent),cukier, olej słonecznikowy, syrop glukozowy, syrop glukozowy w proszku, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, substancja wzbogacająca (składnik mineralne: wapń),sól, cynamon (0,3 procent), emulgator (lecytyny słonecznikowe), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato), substancje wzbogacające, składnik mineralny: żelazo; witaminy, mleko 2 procent
- chleb 30 g składniki: mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, mąka z pszenicy durum, sól, cukier
- masło 5 g,
- dżem owocowy 10 g
- gruszka
Obiad:
- marchewkowa 250 g składniki: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki i koperku, ziemniaki, śmietana 18 procent
- ryba miruna po grecku z ryżem 230 g składniki: ryba, jaja, mąka pszenna, marchewka, cebula, seler, pietruszka, cebula, koncentrat pomidorowy,
- kompot owocowy 200 g składniki: woda, porzeczka czarna, jabłko, porzeczka czerwona
Podwieczorek
- budyń waniliowy 200 g składniki: mleko wanilinowe, cukier wanilinowy, cukier, mąka pszenna,
- chrupki kukurydziane bananowe 20 g
Czwartek 24.04.2025 r.
Śniadanie:
- chleb 30g składniki: mąka pszenna (39 procent), mąka żytnia (29 procent), woda, naturalny zakwas żytni, sól drożdże, masło 5 g,
- ser żółty 20 g składniki: mleko, sól, stabilizator chlorek wapnia, kultury bakterii i barwnik annoto
- rzodkiewka 20 g
- mleko 2 procent 200 g,
- banan
Obiad:
- grysikowa z ziemniakami 200 g składniki: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler por, natka pietruszki i koperku, kasza manna,
- makaron z warzywami i mięsem 180 g składniki: filet z piersi, szpinak, fasolka czerwona, cukinia, przyprawy, sos słodko-kwaśny, makaron razowy,
- kompot truskawkowy 200 g
Podwieczorek:
- chleb 30g składniki: woda, mąka pszenna typ 550, sól, drożdże, cukier, margaryna, mąka pszenna, emulgator e47ze, mąka sojowa, preparat enzymatyczny, środek do przetwarzania mąki, kwas L askorbinowy,
- masło 5 g
- pasztet 30 g składniki: mięso z kurczaka, woda, wątroba z kurczaka, wątroba wieprzowa, bułka tarta, kasza manna, olej rzepakowy, cebula, sól, skrobia ziemniaczana, białko sojowe, przyprawy, stabilizatory
Piątek 25.04.2025 r.
Śniadanie:
- chleb inowłodzki 30 g składniki: mąka pszenna (39 procent), mąka żytnia (29 procent), woda, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże
- szynka śląska 40 g składniki: mięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, glukoza, cukier, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu
- masło 5 g,
- ogórek zielony 20 g
- kawa inka 200 g składniki: mleko 2 procent, kawa inka
- brzoskwinia
Obiad:
- krupnik z kaszy 250 g składniki: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, koperek natka pietruszki, kasza jęczmienna,
- kotlet schabowy z ziemniakami 180 g składniki: filet z schab, jajko, mąka pszenna, przyprawy, mizeria 60 g składniki: ogórek, jogurt naturalny, śmietana 18 procent, sól, cukier,
- sok marchewkowo-jabłkowy 200 g
Podwieczorek:
- chleb razowy 30 g składniki: mąka żytnia, mąka pszenna, żyto cięte, słonecznik, płatki owsiane, drożdże, serwatka,
- masło 5 g,
- jajko 30 g,
- szczypiorek 5 g,
- ogórek kiszony 5 g,
- herbata z miodem i cytryną 200 g
Masło zambrowskie 82 procent składniki: śmietanka pasteryzowana, zawiera tłuszcz mleczny (min. 82 procent).
Alergeny w żywności: seler, gluten, skorupiaki, jaja, ryby, łubin, mleko i jego przetwory, mięczaki i małże, gorczyca musztarda, orzechy, orzeszki ziemne, ziarna sezamu, soja, dwutlenek siarki.
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 1, 9, 12, według oświadczenia producenta.
Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1, 2, 4, 7, 9, 10, 11, 12, 13 wg oświadczenia producenta.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, curry, bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, kwasek cytrynowy, czosnek granulowany, goździki, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasionka, które są podawane dzieciom do posiłku zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.