Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 29.09.2025 r.
Śniadanie
- chleb pszenno - żytni z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże (gluten)
- masło Zambrowskie 5g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- pasztet drobiowy 20g składniki: mięso z kurczaka, skóry drobiowe, wątroba drobiowa kasza manna z pszenicy, skrobia ziemniaczana, sól, ekstrakt z selera, białko sojowe, olej rzepakowy, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, substancje konserwujące, regulator kwasowości (gluten, mleko, soja)
- rzodkiewka 15 g
- kakao naturalne na mleku 230 ml składniki: mleko spożywcze 2%, kakao: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator kwasowości: węglany potasu, cukier 2 g (mleko łącznie z laktozą)
- gruszka
Obiad:
- zupa z soczewicy czerwonej z ziemniakami 220 g składniki: woda, soczewica czerwona, mięso w/p, ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler, (seler) por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, sól morska, koncentrat pomidorowy, majeranek (soja ,sezam, jajka, gluten)
- gołąbki bez zawijania 160 g składniki: woda, szynka mielona, kapusta pekińska, jajka, kasza manna, sól morska, pieprz czarny, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy, koncentrat pomidorowy (gluten, jajka, seler)
- kasza pęczak 35 g (gluten)
- ogórek kiszony 80g
- napój jabłko – mięta 230 ml składniki : woda, sok jabłkowy 100%, mięta, miód 3 g
Podwieczorek:
- chleb pszenno - żytni z ziarnami z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (gluten)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- ser żółty 25 g składniki: mleko, sól, stabilizator, chlorek wapnia, kultury bakterii, barwnik annato (mleko)
- pomidor 20 g / nasiona słonecznika
- herbata z cytryną 200 ml składniki : napar z herbaty , cytryna, cukier 3g
WTOREK 30.09.2025r.
Śniadanie:
- bułka kajzerka 30 g składniki: mąka pszenna, mąka sojowa, kwas askorbinowy, woda, sól, drożdże (gluten, soja)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- kiełbasa żywiecka 25 g składniki: mięso wieprzowe, woda, sól, emulsja kolagenowa, stabilizator E 451, przyprawy, błonniki: grochowy, sojowy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacze: E 316, E 315, ekstrakt drożdży, regulator kwasowości E 262,substancja konserwująca 250 (gluten, gorczyca, soja)
- ogórek zielony 20 g
- kawa zbożowa z cukier 3 g składniki: mleko, cykoria, żyto, cukier 2 g (gluten, mleko łącznie z laktozą)
- ananas
Obiad
- barszcz czerwony z ziemniakami 250 g składniki: woda, buraki czerwone, ziemniaki, , mix warzyw, śmietana (seler, mleko, gluten)
- makaron z serem białym z żurawiną suszoną 140 g składniki: makaron : mąka makaronowe pszenna pełnoziarnista, twaróg ; mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone, kultury bakterii farmacji mlekowe, jogurt; jogurt typu greckiego: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii, żurawina suszona (gluten, mleko, dwutlenek siarki)
- herbata owocowa 230 ml składniki: woda, owoc maliny, hibiskus, owoc jabłka, aronii, koncentrat soku malinowego, syrop malinowy, cukier 3 g
Podwieczorek:
- chleb pszenno – żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie, dynia)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy (śmietana, mleko)
- sałatka z jajka, groszku zielonego z szczypiorkiem 55 g składniki: jajko, groszek zielony, szczypiorek, sól, pieprz czarny (jajko)
- herbata z cytryną 200 ml składniki : napar z herbaty , cytryna, cukier 3g
ŚRODA 01.10.2025.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie, dynia)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annat, aromat (mleko)
- filet z indyka 25 g składniki: filet z indyka, woda, sól, białko sojowe, stabilizator E451, substancja żelująca E 407, błonnik pszenny, bezglutenowy, białko zwierzęce wieprzowe, przeciwutleniacze E316, ekstrakty roślinne, aromaty, regulator kwasowości E 262, substancja konserwująca E250
- papryka 20 g
- kawa zbożowa z cukier 3 g składniki: mleko, cykoria, żyto, cukier 2 g (gluten, mleko łącznie z laktozą )
- sok Kubuś 200 g
Obiad:
- kapuśniak z ziemniakami 250 g składniki: woda, mięso w/p, kapusta kiszona, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, pieprz, sól morska (seler, gluten)
- paluszki rybne 60 g składniki: filet z morszczuka, panierka sypki, mąka pszenna, sól, drożdże, woda, olej rzepakowy, skrobia ziemniaczana (śladowe ilości skorupiaków, jaj, mleka, soi, selera, gorczycy)
- ziemniaki z koperkiem 110 g
- surówka z marchewki z brzoskwini z jogurtem 80 g składniki: marchewka, brzoskwinia, cukier 2 g, jogurt typu greckiego: śmietanka, mleko, żywe kultury bakterii (mleko)
- kompot owocowy 230 ml składniki: woda, owoce, cukier 3 g
Podwieczorek:
- budyń czekoladowy 70 g składniki: mleko, kakao: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, regulator kwasowości: węglany potasu, cukier 2 g, skrobia ziemniaczana, mąka pszenna ( gluten, mleko)
- ciastka kruche 60 g składniki: mąka pszenna , woda, cukier, margaryna, mleko w proszku odtłuszczone, substancja konserwująca sorbinian potasu, sól,lecytyna sojowa, kwas cytrynowy, aromat , barwnik beta karoten, glukoza ( gluten, soja)
CZWARTEK 02.10.2025r.
Śniadanie:
- kasza manna z żurawiną suszoną składniki: mleko 2% , kasza manna, żurawina suszona (mleko,gluten, soja, dwutlenek siarki)
- angielka z masłem 35 g składniki: mąka pszenna, jaja, margaryna, woda, cukier, drożdże, mąka sojowa, kwas askorbinowy (gluten, jaja, soja)
- masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko)
- bułka montówka 15 g składniki: mąka pszenna, mąka sojowa, kwas askorbinowy, (gluten, soja), woda, sól, drożdże
- sera biały 25 g składniki : twaróg :mleko pasteryzowane częściowo odtłuszczone, kultury bakterii farmacji mlekowe, jogurt naturalny : mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii( mleko)
- mix owoców suszonych 100 g ( gluten, dwutlenek siarki, soja)
Obiad:
- krupnik z ryżu 250 g składniki: woda, ryż, mięso drobiowe , marchewka, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, zielona pietruszka, pieprz, sól morska (gluten, seler, jajka )
- kotlet mielony 60 g składniki: mięso w/p ,jajka, bułka, sól morska, pieprz, olej rzepakowy ( jaja, gluten)
- ziemniaki z koperkiem 110 g
- buraczki czerwone na ciepło 90 g składniki: buraczki czerwone, masło: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annat, aromat , cebula, sól morska, cukier 2 g (mleko)
- kompot owocowy 230 ml składniki: woda, owoce, cukier 3 g
Podwieczorek:
- chleb pszenno – żytni z mieszanką ziaren 35 g składniki: mąka pszenna (gluten),mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże ( mieszanka ziaren: płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie)
- masło Zambrowskie 5 g składniki : mix tłuszczowy 68% tłuszczu, 50% olej roślinny rzepakowy ( mleko)
- szynka konserwowa 25 g składniki: mięso wieprzowe z szynki, emulsja kolagenowa, woda, sól, glukoza (gluten, gorczyca)
- ogórek kiszony 20 g
- herbata czarna z cytryną 200 g składniki : napar z herbaty czarnej, cytryna, cukier 3 g
PIĄTEK 03.10.2025r.
Śniadanie:
- chleb pszenno – żytni z ziarnami masłem 35 g składniki: mąka pszenna (gluten), mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, mieszanka ziaren (płatki żytnie, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie, dynia)
-masło Zambrowskie 5 g składniki: śmietanka, olej roślinny rzepakowy, barwnik annato, aromat (mleko
- szynka wiejska 20 g składniki: mięso wieprzowe z szynki, woda, sól, białko zwierzęce, białko sojowe, stabilizator E 451, błonnik pszenny, aromaty, regulator kwasowości, substancja konserwująca E 250 (gluten, gorczyca, seler, soja)
- papryka 20 g
- mleko 220 ml ( mleko)
- jabłko
Obiad:
- zupa pomidorowa z makaronem 250 g składniki: woda, mięso w/p, marchewka, seler, pietruszka, mięso w/p, sól morska, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%: śmietanka, żywe kultury bakterii makaron (seler, jajko, gluten, mleko)
- mięso gotowane z warzywami składniki: mięso w/p, mix warzyw , przyprawy (gluten, soja, seler)
- ziemniaki z koperkiem 110 g
- surówka z selera z żurawiną suszoną 120 g składniki: seler ,marchewka, jogurt: jogurt: mleko, żywe kultury bakterii naturalnych ,żurawina, sól morska, cukier 1 g ( mleko, seler, dwutlenek siarki)
- herbata wiśniowa 230 ml składniki: woda, owoc wiśni , hibiskus, owoc jabłka, aronii, koncentrat soku malinowego, cukier 3 g
Podwieczorek:
- jogurt owocowy 115 g składniki: mleko odtłuszczone, serwatka, woda, cukier, śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna, żywe kultury bakterii, aromat, proszek truskawkowy, barwnik ( mleko)
- chrupki kukurydziane (grys kukurydziany)